Blog

  • Home
  • Blog
Nanoplasmas: Η Ιστορία

Nanoplasmas: Η Ιστορία

Η Nanoplasmas είναι μια καινοτόμος εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την νανοτεχνολογία πλάσματος, με στόχο τη δημιουργία διαγνωστικών μεθόδων ανίχνευσης βακτηρίων αλλά και ιών. Είναι μια από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες που προσφέρουν διαγνωστικά που αναπτύχθηκαν και κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Κοσμά Έλληνα, ιδρυτικό μέλος της ομάδας της Nanoplasmas και να γνωρίσω λίγο καλύτερα τόσο την ομάδα όσο και την φιλοσοφία πίσω από ένα ομολογουμένως ιδιαίτερα χρήσιμο προϊόν και για τον κλάδο της αγροδιατροφής.

Ο Κοσμάς μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός και έπρεπε τακτικά να ταξιδεύει. Έχει σπουδάσει φυσικός και όπως λέει, πάντα ήταν παιδί των θετικών επιστημών.

Στη συνέχεια, επέλεξε να κάνει το μεταπτυχιακό του πάνω στη Μικροηλεκτρονική, κάτι το οποίο ήταν τελικά καθοριστικής σημασίας για εκείνον αφού μεταξύ άλλων, τον έφερε σε επαφή και με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών  “Δημόκριτος”.

Όπως μου αναφέρει ο ίδιος, “Για όλους τους φυσικούς, ο Δημόκριτος είναι ένα μοναδικό μέρος. Όταν ήμουν μικρός, το θεωρούσα ένα όνειρο να μπορέσω να δουλέψω σ΄ ένα τόσο σημαντικό ερευνητικό κέντρο”.

Ενώ συμπληρώνει πως “άλλωστε, μέσα στο περιβάλλον του Δημόκριτου, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και τους συνιδρυτές της εταιρείας, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα στην αρχή ήταν οι δάσκαλοί μου, ήταν οι υπεύθυνοι πάνω στο μεταπτυχιακό αλλά και στο διδακτορικό μου”.

Ο Κοσμάς εκπόνησε το διδακτορικό του πάνω στη χρήση της νανοτεχνολογίας, με στόχο τη βελτίωση των ιδιοτήτων που μπορεί να έχει ένα υλικό. “Μέσω της νανοτεχνολογίας, μπορείς να δώσεις στα υλικά ειδικές ιδιότητες όπως για παράδειγμα ιδιότητες αντιδιαβροχής ή μεγάλης διαβροχής, να ελέγχεις τις οπτικές τους ιδιότητες και άλλα”, μου εξηγεί.

Το 2016 λοιπόν, ένα χρόνο αφού τελείωσε και το διδακτορικό του και με βάση τα αποτελέσματα τόσο της δικής του διατριβής, αλλά κυρίως της συναδέλφου του Δρ. Κατερίνας Τσουγένη, αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία Nanoplasmas, μαζί με τους τότε υπευθύνους τους, τον Δρ. Ευάγγελο Γογγολίδη και την Δρ. Αγγελική Τσερέπη, αλλά και άλλους δύο ερευνητές, τον Δρ. Σωτήρη Κακαμπάκο και την Δρ. Παναγιώτα Πέτρου.

Η ιδέα βέβαια υπήρχε στο μυαλό τους πολύ πιο πριν. Ήδη από το 2013, ανακηρύχθηκαν νικητές παρουσιάζοντας την ιδέα τους στον διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” που διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με την  Eurobank.

Έτσι, άρχισαν σιγά-σιγά να σκέφτονται και να οραματίζονται πως η ιδέα μπορεί να γίνει πλέον και πράξη. “Εμείς ξεκινήσαμε με μια τεχνολογία, με ένα ερευνητικό αποτέλεσμα. Από το σημείο αυτό μέχρι το να φτάσεις σε ένα προϊόν, θέλει αρκετή δουλειά”, μου λέει ο Κοσμάς και συμπληρώνει πως “έτσι, από το 2013 και μετά, έχουμε λάβει μέρος σε διάφορες θερμοκοιτίδες και προγράμματα που μας βοήθησαν πολύ να εξελίξουμε την τεχνολογία μας σε μιαεπιχειρηματική ιδέα και στη συνέχεια σε προϊόν”.

Συμμετείχαν στη θερμοκοιτίδα Θ.Ε.Α. του ΕΔΕΑ, στο πρόγραμμα του ΣΕΒ “Μαζί στην Εκκίνηση!”, ενώ πολύ σημαντική αναδείχθηκε και η χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος-Νιάρχος για την Δρ. Κατερίνα Τσουγένη, που είναι η επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την Nanoplasmas και να αναπτύξει τα προϊόντα σχετικά με την ανίχνευση βακτηρίων.

“Και φυσικά, χρωστάμε πολλά στο γραφείο καινοτομίας του Δημόκριτου αλλά και γενικότερα σε όλο το οικοσύστημα του Δημόκριτου, χωρίς το οποίο μπορεί και να μην είμασταν εδώ!”, προσθέτει ο Κοσμάς.

Το 2019 κατάφεραν να λάβουν χρηματοδότηση από το επενδυτικό σχήμα του Uni.fund, κάτι που τους έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν περαιτέρω, να τελειοποιήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και να αρχίσουν οι προσπάθειες για την εισαγωγή των προϊόντων στην αγορά.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κοσμάς, “Το γεγονός ότι το Uni.fund πίστεψε ότι μια εταιρεία στην Ελλάδα θέλει να κατασκευάζει διαγνωστικές διατάξεις, ήταν για εμάς κάτι πολύ σημαντικό, μια μεγάλη νίκη”.

Η Νανοτεχνολογία στη διάγνωση

Γνωρίζω πως στη Nanoplasmas, χρησιμοποιούν τη νανοτεχνολογία, ή αλλιώς νανοτεχνολογία πλάσματος. Αυτό που δεν γνωρίζω όμως, είναι πως ακριβώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο.

Ο Κοσμάς λοιπόν έρχεται να μου εξηγήσει πως, “Η νανοτεχνολογία πλάσματος ουσιαστικά είναι η κατεργασία επιφανειών μ΄ ένα πλάσμα αερίων (που είναι η τέταρτη κατάσταση της ύλης και αποτελείται από ελεύθερα ιόντα και ηλεκτρόνια), ούτως ώστε να δώσει ειδικές ιδιότητες σε μια επιφάνεια.

Εμείς πήραμε αυτή την τεχνολογία και την χρησιμοποιήσαμε για κατασκευάσουμε μια νέα γενιά, βελτιωμένων διαγνωστικών τεστ, όπως για παράδειγμα τα rapid tests τα οποία ακούμε πλέον αρκετά συχνά”.

Τα πρώτα προϊόντα που έφτιαξαν ήταν για την ανίχνευση βακτηρίων σαλμονέλας και λεγεωνέλλας κυρίως σε δείγματα νερού, αλλά και από στερεές επιφάνειες. Αφουγκραζόμενοι όμως και τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πρόσφατη υγειονομική κρίση του νέου κορωνοϊού, δημιούργησαν ένα ακόμη διαγνωστικό προϊόν .

“Πρόκειται για ένα διαγνωστικό προϊόν το οποίο μπορεί να ανιχνεύει την ύπαρξη του υιού σε επιφάνειες, όπως για παράδειγμα αυτή των κλιματιστικών, μέσα σε μόλις μισή ώρα, κάτι πραγματικά χρήσιμο ιδίως για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κλιματιστικά σχεδόν όλο το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων” μου λέει ο Κοσμάς.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο: a8inea.com