Blog

  • Home
  • Blog
Nanoplasmas: Η startup που εγγυάται για την ποιότητα του νερού σας

Nanoplasmas: Η startup που εγγυάται για την ποιότητα του νερού σας

Τα επόμενα σχέδια της εταιρείας, μετά και την χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από το Uni.Fund

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μας χάρισε σε αφθονία η φύση και το απαραίτητο συστατικό για την καλή κατάσταση της υγείας μας και κατ’ επέκταση για την επιβίωσή μας. Ωστόσο, αν μπορούσε το ανθρώπινο μάτι να δει πόσα μικρόβια «κατοικούν» και αναπτύσσονται καθημερινά στο εσωτερικό του, η εικόνα θα μάλλον απογοητευτική και θα μας έβαζε σίγουρα σε δεύτερες σκέψεις.

Η ελληνική stastup, nanoplasmas, έχει εστιάσει  την έρευνά της στην ανάπτυξη ενός νέου βιοαναλυτικού μικροεργαστηρίου για την ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας στο νερό, με αφορμή την έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ασθένειες που προέρχονται από  το εν λόγω βακτήριο και απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για έναν τεχνοβλαστό του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικροεργαστηρίων (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων και που πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χάρη στη χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ που έλαβε από το Uni.Fund για την τελειοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος, τη δοκιμαστική χρήση του από μεγάλο βιοαναλυτικό εργαστήριο και την πρώτη διάθεσή του στην αγορά.

«Η Nanoplasmas προέκυψε σαν ιδέα, αφού κερδίσαμε το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού «Ελλάδα Καινοτομείς» το 2013. Η μεγάλη ερευνητική εμπειρία σε τεχνολογίες αιχμής όπως: ηκατεργασίαπολυμερικών επιφανειών με τη χρήση νανοτεχνολογίας και οι μικρορευστονικές διατάξεις αλλά και η κρίσιμη μάζα ατόμων με συμπληρωματικές γνώσεις που βρεθήκαμε ταυτόχρονα στην ερευνητική ομάδα της κ. Τσερέπη και του κ. Γογγολίδη ήταν οι παράγοντες που μας ώθησαν να δημιουργήσουμε την εταιρεία» λέει στο fortunegreece.com ο Κοσμάς Έλληνας, εκ των συνιδρυτών της Nanoplasmas.

Η Nanoplasmas προέκυψε σαν ιδέα, αφού κερδίσαμε το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού «Ελλάδα Καινοτομείς

Κοσμάς Έλληνας, @Nanoplasmas Team

Η καινοτομία της ελληνικής startup έγκειται στο γεγονός, ότι ενώ τα standard πρωτόκολλα σήμερα απαιτούν 10-12 ημέρες για την ανάλυση, η ομάδα της nanoplasmas πραγματοποιεί την ανάλυση σε λιγότερο από 2 ώρες. Επιπλέον, η λύση της nanoplasmas έχει μεγάλη ευαισθησία, απαιτεί μικρότερη ποσότητα αντιδραστηρίων (reagents) και ταυτόχρονα, πραγματοποιείται με εξοπλισμό που είναι φορητός και προσφέρεται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή.

Όπως εξηγεί ο κ. Έλληνας, το κενό που επιχειρεί να καλύψει η εταιρεία του  έχει να κάνει με την έλλειψη διατάξεων, που ιδανικά μπορούν να γίνουν και φορητές, για την ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό και μελλοντικά και σε τρόφιμα. Βέβαια, διευκρινίζει πως οι εφαρμογές της τεχνολογίας της Nanoplasmas δεν περιορίζονται μόνο στις διατάξεις αυτές, αλλά αυτός είναι ο τομέας που έχουν επικεντρωθεί προς το παρόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού δεν χρησιμοποιεί υγρές χημικές μεθόδους τροποποίησης.

Το target group της Nanoplasmas είναι τα κεντρικά εργαστήρια που κάνουν, είτε ανάλυση νερού, είτε τροφίμων, καθώς και εταιρείες που χρησιμοποιούν το νερό στην παραγωγική τους διαδικασία και ενδιαφέρονται για τον μικροβιολογικό έλεγχο του νερού. Ενώ στους δυνητικούς πελάτες έρχονται να προστεθούν οι εταιρείες ύδρευσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο: fortunegreece.com