FAQ

Γενικά

Τι είναι διαγνωστικό κιτ;

Είναι ένα προϊόν ανίχνευσης ενός συγκεκριμένου παθογόνου παράγοντα-στόχου. Τα διαγνωστικά κιτ της Nanoplasmas είναι μοριακά, έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες κ δίνουν ακριβή αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ποιους απευθύνονται τα διαγνωστικά προϊόντα της Nanoplasmas;

Τα προϊόντα μας απευθύνονται κυρίως σε εργαστήρια ποιότητας νερού και τροφίμων ή υγείας αν πρόκειται για το διαγνωστικό κιτ του SARS-CoV-2.

Ταυτόχρονα, επειδή η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση που βρίσκεται ήδη σε ισχύ (https://ec.europa.eu/environment/water/water-drink/legislation_en.html) απευθύνεται και σε όλους τους ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις και τους καλεί να αυξήσουν τους ελέγχους αλλά και να κάνουν ανάλυση κινδύνου στις εγκαταστάσεις τους, τα προϊόντα της Nanoplasmas αποτελούν ίσως ένα τα πιο κατάλληλα εργαλεία στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Κατά συνέπεια, φορείς και επιχειρήσεις όπως εταιρείες παροχής νερού, ΔΕΥΑ, Πλοιοκτήτριες εταιρείες, Δήμοι, Νοσοκομεία, Χώροι με παιδιά, Σχολεία, Εμπορικά κέντρα, Βιομηχανίες τροφίμων, Γηροκομεία, κλπ. είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι και μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο εργαστήριο τους τα προϊόντα μας (αν υπάρχει η δυνατότητα). Εναλλακτικά μπορείτε  να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τα συνεργαζόμενα εργαστήρια που μπορείτε να απευθυνθείτε.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ τα προϊόντα;

Επικοινωνήστε μαζί μας και ένας άνθρωπος της εταιρείας θα σας εξυπηρετήσει αμέσως.

Τι εξοπλισμός απαιτείται για να κάνω χρήση των κιτ της Nanoplasmas;

Θα χρειαστείτε μόνο μια θερμαντική πλάκα που να μπορεί να λειτουργεί στους 66ο C και μια πιπέτα.  Όλα τα υπόλοιπα αναλώσιμα περιλαμβάνονται στο κιτ.

Γιατί η μέθοδος είναι τόσο γρήγορη;

Επειδή η μέθοδος ανίχνευσης είναι μία πρωτοποριακή μοριακή μέθοδος πολλαπλασιασμού του γενετικού υλικού που απαιτεί λίγα λεπτά για την ολοκλήρωση της.

Η μέθοδος είναι ποσοτική;

Τα προϊόντα μας δίνουν απάντηση για τη παρουσία του παθογόνου παράγοντα μέσω μιας χρωματικής αλλαγής σε μορφή ναι η όχι. Υπάρχει η δυνατότητα  να ποσοτικοποιηθούν μέσω διάθεσης του αντίστοιχου λογισμικού ανάλυσης που αναπτύσσεται ή χρησιμοποιώντας τον χρωματικό κώδικα που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας (Διαθέσιμος μόνο για το προϊόν της Λεγεωνέλλας).

Ποια είναι η καινοτομία και γιατί διαφέρει από τα αντίστοιχα προϊόντα του ανταγωνισμού;

Τα προϊόντα της Nanoplasmas βασίζονται στο τρίπτυχο ακρίβεια στα αποτελέσματα της ανάλυσης, ταχύτητα στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων, και προσιτή τιμή. Ο συνδυασμός των τριών αυτών χαρακτηριστικών κάνει τα προϊόντα της Nanoplasmas να διαφέρουν και να υπερτερούν έναντι του ανταγωνισμού.

Ποιά είναι η πολιτική ποιότητας της Nanoplasmas;

Στην Nanoplasmas οραματιζόμαστε ακριβή διαγνωστικά για την ασφάλεια του περιβάλλοντος και της υγείας που είναι προσβάσιμα σε όλους. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Nanoplasmas αναπτύσσει, κατασκευάζει και διανέμει διαγνωστικά υψηλής τεχνολογίας που πληρούν τα εθνικά και διεθνή πρότυπα και κανονιστικές απαιτήσεις. Δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε και να βελτιώνουμε συνεχώς την Ποιότητά μας. Τα προϊόντα Nanoplasmas κατασκευάζονται στην Medicon S.A. ακολουθώντας όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η Nanoplasmas έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ ISO13485:2016 και ISO 9001:2015 για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή των προϊόντων της, το οποίο σύντομα θα πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης. Τα in vitro διαγνωστικά προϊόντα που παράγει η εταιρεία είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία IVDD 98/79. Το τμήμα υποστήριξης πελατών μας παρακολουθεί συνεχώς την απόδοση των προϊόντων μας και την ικανοποίηση του πελάτη και εφαρμόζει τυχόν βελτιώσεις που απαιτούνται για να αποτρέψει τυχόν μη συμμόρφωση και να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των πελατών.

NANOPLASMAS SARS-COV-2 MOLECULAR DETECTION KIT FOR HUMAN SAMPLES (CE-IVD CERTIFIED)

Τι είδους τεστ είναι το διαγνωστικό κιτ της Nanoplasmas για τον SARS-CoV-2 σε ανθρώπινα δείγματα;

Το διαγνωστικό κιτ της Nanoplasmas είναι τεστ μοριακού ελέγχου όπως η μέθοδος RT-PCR.

Τι εξοπλισμός απαιτείται για τη χρήση του κιτ της Nanoplasmas για τον SARS-CoV-2 σε ανθρώπινα δείγματα;

Το διαγνωστικό κιτ της Nanoplasmas απαιτεί μόνο μια θερμαντική πλάκα και μια πιπέτα και είναι κατάλληλο τόσο για μικρά όσο και μεγάλα εργαστήρια αναλύσεων.

Πόσο ακριβές.ευαίσθητο είναι το κιτ της Nanoplasmas για τον SARS-CoV-2 σε ανθρώπινα δείγματα;

Tο κιτ της Nanoplasmas για τον SARS-CoV-2 σε ανθρώπινα δείγματα είναι εξαιρετικά ακριβές αφού είναι μοριακό τεστ. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Είναι το κιτ της Nanoplasmas για τον SARS-CoV-2 σε ανθρώπινα δείγματα Εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ ως CE IVD;

Ναι, ο αριθμός έγκρισης είναι 2830000746596.

Nanoplasmas Legionella Detection Kit for water samples

Τι προκαλεί η έκθεση στο βακτήριο της Λεγεωνέλλας;

Η L. pneumophila ή Νόσος των Λεγεωνάριων, όπως είναι πιο συχνά γνωστή, είναι μια πιθανά θανατηφόρα μορφή πνευμονίας και όλοι είναι επιρρεπείς στη μόλυνση. Είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται εύκολα σε φυσικές πηγές νερού. Δείτε περισσότερα εδώ https://www.nanoplasmas.com/legionella-info/

Τι μπορώ να κάνω ως διευθυντής τουριστικού καταλύματος/ χώρου αναψυχής/ δομής/οργανισμού προκειμένου να μην προσβληθούν οι επισκέπτες ή εργαζόμενοι μου από τη νόσο των λεγεωνάριων;

Μπορείτε να δείτε χρήσιμες πληροφορίες ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.nanoplasmas.com/legionella-info/

Το Nanoplasmas Legionella detection kit ανιχνεύει όλα τα είδη λεγεωνέλλας;

Τα διαγνωστικά κιτ της Nanoplasmas για τη Λεγεωνέλλα ανιχνεύουν με ακρίβεια τη L. pneumophila. Η L. pneumophila είναι υπεύθυνη για το 97% της νόσου των Λεγεωνάριων και είναι μακράν ο πιο διαδεδομένος, λοιμογόνος και θανατηφόρος τύπος βακτηρίου της Λεγεωνέλλας. Κατά συνέπεια, είναι ο πιο σημαντικός και απαιτείται γρήγορη ανίχνευση για την μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του σε κάποια εγκατάσταση ή δίκτυο παροχής νερού.

Με τη χρήση του Nanoplasmas Legionella detection kit μπορεί να γίνει γρήγορη εκτίμηση κινδύνου τόσο σε μικρές ή μεγάλες εγκαταστάσεις, δίκτυα ύδρευσης, δεξαμενές αποθήκευσης νερού και πλοία, μειώνοντας έτσι την απειλή για την ανθρώπινη ζωή, σε λιγότερο από 2 ώρες με της χρήση νανοτεχνολογίας και μοριακής διαγνωστικής αντί για 10 μέρες που απαιτεί η κλασική μέθοδος καλλιέργειας.

Μπορεί το Nanoplasmas Legionella detection kit να αντικαταστήσει τη κλασική μέθοδο;

Σχεδόν κάθε κανονιστικό πλαίσιο στον κόσμο συνιστά τη χρήση της εργαστηριακής μεθόδου καλλιέργειας των βακτηρίων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η μέθοδος καλλιέργειας υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και είναι καλά κατανοητή.

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έκδοση του προτύπου ISO ποιότητας νερού (11731:2017)  αναφέρει ότι έως και 35 στα 100 δείγματα που ελέγχονται ακόμη και σε ένα διαπιστευμένο εργαστήριο με ISO θα μπορούσαν να δώσουν ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Σε μη διαπιστευμένα εργαστήρια ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επίσης τα  αποτελέσματα της εργαστηριακής μεθόδου είναι αποτελέσματα με καθυστέρηση  δύο εβδομάδων με αποτέλεσμα  οι άνθρωποι να κινδυνεύουν να μολυνθούν καθώς θα είναι εκτεθειμένοι στο βακτήριο για δύο εβδομάδες εν αγνοία τους. Ένα αποτέλεσμα για δείγμα συλλεγμένο πριν από δύο εβδομάδες αποτυπώνει το παρελθόν και έχει ελάχιστη, έως καθόλου, σημασία για το σήμερα.

Αντίθετα, ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εργαστηριακής μεθόδου παρέχει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας καθώς οι πληθυσμοί λεγεωνέλλας μπορεί να διπλασιαστούν σε 24 ώρες ή λιγότερο. Το Nanoplasmas Legionella detection kit μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα σε διάστημα μερικών ωρών από τη συλλογή του δείγματος, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο και έτσι να παρθούν έγκαιρα μέτρα!

Επιπροσθέτως, η νέα νομοθεσία για το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση ορίζει ως κατάλληλες μεθόδους ανάλυσης για την παρακολούθηση της  ανάλυσης  κίνδυνου αλλά  και για τη συμπλήρωση των μεθόδων καλλιέργειας και άλλες μεθόδους όπως η ISO/TS 12869, μεθόδους ταχείας καλλιέργειας, μεθόδους μη βασιζόμενες σε καλλιέργεια, και μοριακές μεθόδους, όπως η qPCR. Κατά συνέπεια το κιτ  μας που χρησιμοποιεί μια μοριακή μέθοδο πολλαπλασιασμού του γενετικού υλικού της λεγεωνέλλας είναι αποδεκτή σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πελάτες μας μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιούν το Nanoplasmas Legionella detection kit επιπλέον των περιοδικών εργαστηριακών δοκιμών καλλιέργειας και ως μέρος μιας συνολικής εκτίμησης κινδύνου για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την έκθεση στη Λεγεωνέλλα. Ταυτόχρονα, το κιτ μας μπορεί να αντικαταστήσει τις εργαστηριακές δοκιμές καλλιέργειας μέσω της εφαρμογής του ISO 16140 part 4 που έχουμε εφαρμόσει για την ισοδυναμία της μεθόδου μας  που βασίζεται σε αρχή λειτουργίας διαφορετική από την καλλιέργεια, στα συνεργαζόμενα διαπιστευμένα εργαστήρια.

Πού και πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Nanoplasmas Legionella detection kit;

 • Σε οποιοδήποτε περιβάλλον ή εγκατάσταση.
 • Τακτική παρακολούθηση των δικτύων ύδρευσης, δεξαμενών νερού, πύργων ψύξης, κρίσιμων εγκαταστάσεων, κτλ.
 • Σε εταιρείες που το νερό χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων
 • Έλεγχος μετά από παρατήρηση κρουσμάτων
 • Προσδιορισμός της πηγής μιας εστίας σε περίπτωση που το δίκτυο είναι μεγάλο

Τι πρέπει να κάνω αν εντοπιστεί λεγεωνέλλα στο δίκτυο ή στο χώρο μου;

Εάν εντοπιστεί Legionella στο σύστημα ύδρευσης σας, το προσωπικό σας, οι πελάτες και το ευρύ κοινό κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο των Λεγεωνάριων. Αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για εσάς και την επιχείρησή σας. Συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον ειδικό διαχείρισης νερού που συνεργάζεστε και να καθαρίσετε αμέσως το σύστημα ύδρευσης.

Πώς μπορώ να πραγματοποιήσω αξιολόγηση κινδύνου λεγεωνέλλας, όπως αυτή συνιστάται από τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ο σκοπός της διεξαγωγής μιας αξιολόγησης κινδύνου είναι ο εντοπισμός και η αξιολόγηση τυχόν κινδύνων στο σύστημα ύδρευσης. Το υπεύθυνο άτομο θα πρέπει να κατανοήσει τα συστήματα ύδρευσης και οποιονδήποτε σχετικό εξοπλισμό, προκειμένου να συμπεράνει εάν το σύστημα είναι πιθανό να δημιουργήσει κίνδυνο από την έκθεση στη λεγεωνέλλα και θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν:

 

 • Το νερό αποθηκεύεται ή επανακυκλοφορεί ως μέρος του συστήματός σας
 • η θερμοκρασία του νερού σε ορισμένα ή όλα τα μέρη του συστήματος είναι μεταξύ 20–45 °C
 • υπάρχουν πηγές θρεπτικών συστατικών όπως η σκουριά, η λάσπη, τα άλατα και οι οργανικές ουσίες
 • υπάρχουν συνθήκες που ενθαρρύνουν τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν
 • είναι δυνατό να παραχθούν σταγονίδια νερού και, εάν ναι, εάν θα μπορούσαν να διασκορπιστούν σε μεγάλη περιοχή, π.χ. ντους και αερολύματα από πύργους ψύξης
 • είναι πιθανό οποιοσδήποτε από τους υπαλλήλους, τους κατοίκους, τους επισκέπτες κ.λπ. να είναι πιο ευαίσθητος σε λοιμώξεις λόγω ηλικίας, ασθένειας, εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος κ.λπ. και εάν θα μπορούσε να εκτεθεί σε μολυσμένα σταγονίδια νερού

Η αξιολόγηση κινδύνου σας πρέπει να περιλαμβάνει:

 • αρμοδιότητες διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του αρμόδιου προσώπου και μιας περιγραφής του συστήματός σας·
 • πιθανές πηγές κινδύνου·
 • τυχόν ισχύοντες έλεγχοι για τον έλεγχο των κινδύνων·
 • διαδικασίες παρακολούθησης, επιθεώρησης και συντήρησης·
 • αρχεία των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης, των επιθεωρήσεων και των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν·
 • ρυθμίσεις για την τακτική επανεξέταση της αξιολόγησης κινδύνου

Εάν αποφασίσετε ότι οι κίνδυνοι είναι ασήμαντοι, η αξιολόγησή σας είναι πλήρης. Μπορεί να μην χρειαστεί να προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες σε αυτό το στάδιο, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την αξιολόγηση τακτικά σε περίπτωση που αλλάξει κάτι στο σύστημά σας.

Εάν δεν αποθηκεύω ζεστό ή κρύο νερό στο σύστημά μου, χρειάζεται να πραγματοποιήσω αξιολόγηση κινδύνου;

Ναι. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι παράγοντες στο σύστημά σας που αυξάνουν τους κινδύνους λεγεωνέλλωσης, π.χ. νεκρά σκέλη, κεφαλές ντους και/ή μακροχρόνιες εργασίες σωλήνων που περιέχουν ζεστό νερό. Μια αξιολόγηση κινδύνου θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη οποιονδήποτε θα μπορούσε να εκτεθεί σε οποιοδήποτε βακτήριο λεγεωνέλλας στο σύστημά σας, και ιδιαίτερα ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από λεγιονέλλωση. Ωστόσο, αφού ολοκληρώσετε την αξιολόγηση κινδύνου, μπορεί να αποφασίσετε ότι οι κίνδυνοι είναι ασήμαντοι. Εάν το κάνετε, δεν χρειάζεται να προβείτε σε καμία άλλη ενέργεια εκτός από την τακτική επανεξέταση της αξιολόγησης σε περίπτωση που αλλάξει κάτι στο σύστημά σας.

Χρειάζονται όλα τα συστήματα ζεστού και κρύου νερού αξιολόγηση, ακόμη και συστήματα χαμηλότερου κινδύνου;

Όλα τα συστήματα απαιτούν αξιολόγηση κινδύνου, ωστόσο δεν απαιτούν όλα τα συστήματα λεπτομερή μέτρα ελέγχου. Μια απλή εκτίμηση κινδύνου μπορεί να δείξει ότι οι κίνδυνοι είναι χαμηλοί και ότι γίνεται σωστή διαχείριση για συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να μην χρειαστεί να προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες, αλλά είναι σημαντικό να επανεξετάζετε τακτικά την αξιολόγησή σας σε περίπτωση οποιωνδήποτε αλλαγών στο σύστημά σας, και συγκεκριμένα εάν υπάρχει λόγος να υποψιάζεστε ότι δεν είναι πλέον έγκυρη.

Nanoplasmas SARS-CoV-2 Molecular Detection kit for surfaces or HVAC systems (Part A: detection kit & Part B: Reagents for analysis)

Πού και πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Nanoplasmas SARS-CoV-2 Molecular Detection Kit;

Ο χρόνος επιβίωσης του νέου κορωνοϊού ανά είδος επιφάνειας ποικίλει*:

 • Αέρας : έως 3 ώρες
 • Ανοξείδωτη επιφάνεια : έως 72 ώρες
 • Πλαστικό : έως 72 ώρες
 • Χαλκός : έως 4 ώρες
 • Χαρτί : έως 24 ώρες

*Aerosol and surface stability of SARS-CoV-2 as compared with SARS-CoV-1 New England journal of medicine 382 (16), 1564-1567

Το Μοριακό διαγνωστικό κιτ Nanoplasmas SARS-CoV-2 είναι ένα φορητό διαγνωστικό κιτ που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τον ιό SARS-CoV-2 σε επιφάνειες όσο και σε κλιματιστικά συστήματα σε 30-60 λεπτά, μειώνοντας τις πιθανότητες έκθεσης στον ίο στους εσωτερικούς χώρους, όπως:

 • Βιομηχανίες: reception, χώροι γραφείων, κουζίνας, καντίνας, αποδυτηρίων, WC etc.
 • Γραφεία Εταιριών
 • Καταλύματα Airbnb ή Ξενοδοχείο: reception, δωμάτια, WC, εστιατόριο-καφέ, καταστήματα κλπ.
 • Νοσοκομεία/ Διαγνωστικά κέντρα/Μικροβιολογικά εργαστήρια
 • Καταστήματα λιανικής/Εμπορικά κέντρα
Τι πρέπει να κάνω αν εντοπιστεί SARS-CoV-2 στο χώρο μου;

Εάν εντοπιστεί SARS-CoV-2 στο χώρο  σας, το προσωπικό σας, οι πελάτες και το ευρύ κοινό κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό SARS-CoV-2 . Αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για εσάς και την επιχείρησή σας. Συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον ειδικό διαχείρισης των εγκαταστάσεών που συνεργάζεστε και να έρθετε σε επικοινωνία με μία εταιρεία απολύμανσης ώστε να απολυμάνει το χώρο σας.